Pieczenie to niezwykle wdzięczna gałąź kuchennych zmagań, która wymaga ogromnego serca i olbrzymiej pasji. To co otrzymamy po często kilkudziesięciu minutach oczekiwania będzie zwieńczeniem długiego przygotowania. Gdy nasze mięso przejdzie już etap obróbki, przyprawiania i przyjdzie czas na pieczenie. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli efekt całego procesu objawi się w postaci pysznego, aromatycznego i apetycznego kawałka mięsa. Jak doprowadzić do kuchennego happy endu ? Czego potrzebujemy do pieczenia? O tym w dzisiejszym artykule!

Najczęstszy problem w pieczeniu mięsa

sposób na idealne mięso

Zdecydowanie najczęściej pojawiającą się trudnością w pieczeniu mięsa jest sytuacja, w której nasze finałowe danie jest suche i ciągnące. Co należy zrobić, żeby nasza pieczeń pozostała soczysta wewnątrz i aromatyczna? Zdecydowanie wina leży w odpowiednim przygotowaniu mięsa przed samym pieczeniem. To, jak spreparujemy nasze mięso ma bowiem największy wpływ na sam efekt końcowy. Chcąc, aby nasze mięso w trakcie pieczenia nie straciło soków i pozostało soczyste, musimy zadbać o to, aby ścięła się jego warstwa wierzchnia. To ona właśnie zatrzymuje soki w mięsie nie pozwalając im uwolnić się na zewnątrz. Aby do tego doprowadzić, możemy wykorzystać jedną z technik wstępnej obróbki. Zdecydowanie najprostsza z nich jest intensywne obsmażanie do momentu utwardzenia się mięsa z wierzchu. Dla tych, którzy chcą czegoś więcej, proponujemy marynowanie lub peklowanie, które sprawdza się równie dobrze, jak samo smażenie lecz wymaga więcej czasu i przygotowań. Po obróbce wstępnej warto pamiętać o tym, aby obwiązać mięso dookoła sznurkiem by czasami nie rozpadła się podczas pieczenia, co pozwoli jej na równomierne pieczenie w każdym miejscu. Czym najlepiej obwiązać mięso? Tutaj nie ma sztywnej reguły, musimy jednak wybrać sznurek, który wytrzyma proces pieczenia, a nie rozpadnie się czy rozpuści.

Wybierz dobrą brytfannę

Do upieczenia perfekcyjnej porcji nie wystarczą nam jednak same umiejętności. Musimy również zadbać o najlepszy możliwy kuchenny ekwipunek,a w tym konkretnym przypadku - brytfannę. Wybierając brytfannę, warto postawić na modele żeliwne. Jednym z lepszych wyborów w tym segmencie oferuje francuski producent Le Creuset. Naczynia żeliwne Le Creuset można spotkać w najlepszych kuchniach na terenie całego globu. To co wyróżnia żeliwne brytfanny Le Creuset to fakt, że pokryte są wewnątrz porcelanową emalią, która minimalizuje użycie tłuszczu i zapobiega przywieraniu potraw podczas pieczenia. Biorąc pod uwagę te cechy to właśnie Le Creuset jest świetnym wyborem, jeśli chcemy się cieszyć perfekcyjną pieczenią.