Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń każdego domu oraz mieszkania. Tutaj bowiem każdego ranka przygotowujemy filiżankę lub kubek aromatycznej kawy na dobry początek dnia, zdrowe i pożywne śniadanie oraz pozostałe posiłki i przekąski. Nic więc dziwnego, że staramy się, aby pomieszczenie to jak najlepiej spełniało swoją rolę i zadania, było świetnie wyposażone oraz funkcjonalne. Trudno jednak wyobrazić sobie doskonale funkcjonującą kuchnię bez ostrych noży do krojenia pieczywa, warzyw oraz mięs. Często więc zadajemy sobie pytania typu: ostrzałka do noży - jak wybrać odpowiednią? Otóż odpowiednia ostrzałka to taka, która w szybki i łatwy sposób sprawi, iż nasze noże będą ostre przez dług czas.

Czym należy się kierować podczas wyboru ostrzałki do noży?

Ostrzałka do noży - jak wybrać odpowiednią? Tego typu pytania zadaje sobie wielu z nas. Mimo tego, iż jest to niewielkie urządzenie, nie wymagające specjalnego zasilania - to jest ono niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Z tego powodu warto jest wybrać solidną ostrzałkę, wykonaną z dobrych gatunkowo materiałów, łatwą w konserwacji, dzięki czemu posłuży nam ona przez długi czas. Dobrej jakości ostrzałka do noży sprawdzi się nie tylko w profesjonalnych restauracjach oraz lokalach gastronomicznych, lecz także w każdej kuchni. Ponadto fachowa i estetycznie wykonana ostrzałka może stanowić doskonałą ozdobę kuchennego blatu, a nawet być świetną propozycją na trafiony prezent. Jeżeli nie wiemy, jaki dokładnie produkt kupić warto wcześniej zaczerpnąć odrobinę wiedzy. W wyborze może pomóc nam poznanie opinii konsumentów o tego typu produktach, przeczytanie rankingów oraz recenzji. Najlepsze ostrzałki do noży to oczywiście te, które pozwolą nam w prosty i szybki sposób przywrócić ostrość naszym nożom. Wybierając odpowiednią dla nas ostrzałkę powinniśmy wziąć pod uwagę przede wszystkim trzy kryteria:

  • rodzaj ostrza (nóż stalowy czy ceramiczny) – do noży ceramicznych stosujemy wyłącznie ostrzałki diamentowe.
  • nasze umiejętności i doświadczenie w ostrzeniu noży - najwięcej trudności sprawia użytkownikom ostrzenie noży na kamieniu wodnym, choć zarazem ten sposób jest najbardziej efektywny.
  • budżet - chociaż profesjonalna ostrzałka do noży nie należy do najtańszych, warto jest zainwestować w dobrej jakości produkt, który z powodzeniem posłuży nam przez wiele lat. Nie warto jest kupować najtańszych, bazarowych modeli, które po pewnym czasie mogą jeszcze bardziej stępić lub nawet pokrzywić nasze noże.

Najpopularniejsze modele ostrzałek

  • ostrzałki rolkowe (dedykowane głównie do ostrzenia noży o szlifie dwustronnym) - warto wybrać taką, która posiada system kamieni rolkowych o różnych gradacjach, co pozwoli na stopniowe i bardziej efektywne ostrzenie noża.
  • ostrzałki elektryczne – wygodne i nie wymagające większych umiejętności od użytkownika. Często są zasilane na baterie, więc jest to dobry wybór dla miłośników biwakowania.
  • kamienie wodne – ostrzenie na nich odbywa się całkowicie ręcznie, dlatego początkujące osoby mogą mieć pewną trudność w utrzymaniu odpowiedniego kąta ostrzenia czy dobraniu właściwej gradacji. Warto więc zaopatrzyć się w pomoc szlifierską - specjalną nakładkę na noże, zapewniającą idealny kąt (10-15º) w trakcie ostrzenia na kamieniu wodnym. Dodatkowo odpowiedni uchwyt lub podstawka pod kamień zapewnią nam jego stabilność. Za pomocą kamienia wodnego będziemy mogli naostrzyć także noże ząbkowane.
  • musaki – inaczej ręczne pręty do ostrzenia. Chociaż nie zastąpią powyższych systemów ostrzących, to będą przydatnym uzupełnieniem akcesoriów do ostrzenia noży. Służą one głównie do podtrzymywania ostrości noża w trakcie jego użytkowania.

Jak widać, warto postawić na dobrej jakości urządzenie, które pozwoli nam utrzymać nasze noże w idealnej ostrości, a dzięki estetycznemu wykonaniu doskonale wkomponuje się w pozostałe elementy wyposażenia naszej kuchni. Jeśli posiadamy dużo różnych noży kuchennych, a przygotowywanie posiłków jest naszą pasją, prawdopodobnie będziemy z czasem potrzebowali więcej niż jednej ostrzałki do noży.