Sezon wakacyjny już tuż tuż, dlatego w gorączce pakowania się na urlop nie można zapomnieć o jednym z najważniejszych spraw, czyli o ochronie przeciwsłonecznej. Pomimo pozytywnego działania na nasz organizm (udział w syntezie witaminy D, regulacja pracy układu nerwowego, działanie antydepresyjne), słońce ma też swoją ciemną stronę. Nadmierne wystawianie się na ekspozycję promieni słonecznych niesie za sobą wiele niebezpieczeństw: od poparzeń i reakcji alergicznych, przyspieszone starzenie się skóry, a w skrajnych przypadkach nowotwory skóry.
Promieniowanie UVA i UVB
Światło słoneczne emituje m.in. promienie ultrafioletowe, które dzielimy na: UVA, UVB i UVC. O ile przed tymi ostatnimi chronieni jesteśmy dzięki warstwie ozonowej Ziemi, o tyle przed pozostałymi musimy się jakoś bronić sami. Tym bardziej, że działają one destrukcyjnie na naszą skórę. Promienie UVA przenikają aż do skóry właściwej, prowadzą do niszczenia włókien kolagenowych, a co za tym idzie pogłębiają procesy starzenia się skóry, pojawiania się przebarwień i zmarszczek. Promienie UVB uszkadzają naskórek, podrażniają go i wysuszają, powodują rumień i poparzenia słoneczne, a długotrwałe ich działanie może być przyczyną rozwoju chorób nowotworowych.
Co zamiast kremu z filtrem?
Znane nam z drogeryjnych i aptecznych półek preparaty do opalania z filtrami UVA i UVB to kremy i emulsje zawierające w sobie wiele chemicznych substancji. Naturalną alternatywą dla nich mogą być oleje, które posiadają zróżnicowany SPF, czyli stopień ochrony przed działaniem promieni ultrafioletowych. Poniżej kilka przykładów:
- olej kokosowy - SPF 2-4, antybakteryjny, nawilża skórę i łagodzi jej podrażnienia
- olej ze słodkich migdałów - SPF 5, zmiękcza i wygładza skórę
- oliwa z oliwek - SFP 8, nawilża skórę i ujędrnia ją, ma działanie antyalergiczne i minimalizuje ryzyko powstawania zmarszczek
- olej z kiełków pszenicy - SPF 20, chroni skórę przed odwodnieniem i przedwczesnym starzeniem, wygładza ją
- olej z pestek malin - SPF 28-50, powoduje, że skóra nie traci wody, dodatkowo zapobiega pojawianiu się zmarszczek, działa przeciwzapalnie
Żywność, która chroni przed UV
Przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych można podziałać również od wewnątrz... włączając do swojej diety kilka produktów:
- zielona herbata - wypijanie dwóch szklanek dziennie naparu obniża ryzyko zachorowań na nowotwory skóry aż o 65%, a antyoksydanty w herbacie chronią komórki przed destrukcyjnym wpływem promieni UV
- marchewki - zawarty w nich beta-karoten minimalizuje działanie wolnych rodników, zmniejsza tez ryzyko wystąpienia poparzeń skóry
- granaty - są źródłem kwasu elagowego, który chroni przed promieniami UVA i UVB. Ponadto owoce te zwiększają dobroczynne działanie preparatów przeciwsłonecznych
- pomidory - ich naturalny barwnik - likopen z rodziny karetonoidów blokuje procesy zapalne i przeciwdziała rozwojowi wielu nowotworów.
Wypoczynek wypoczynkiem, lecz urlop letni nie powinien wyłączać nas całkowicie z troski o własne zdrowie i dobre samopoczucie. Dlatego opalajcie się rozsądnie i wracajcie do domu bez poparzeń słonecznych! Macie swoje naturalne sposoby na ochronę przeciw słońcu? Zachęcam Was do podzielenia się nimi w komentarzach!