Dieta kapuściana
63845

"Schudłam 20 kilo w miesiąc"- czy jest to możliwe? Być może, ale tak drastyczna utrata wagi oznacza skrajne odwodnienie organizmu, a nie spalenie tej ilości zbędnego tłuszczu. Wbrew obiegowej opinii istnieją zdrowe diety, które powodują szybkie chudnięcie, jednak nigdy nie będzie to więcej niż kilka kilogramów na miesiąc (aby organizm nie doznał uszczerbku). Jedną z takich zdrowych, ale i ekspresowych diet jest ta, która opiera się na kapuście. Kapusta zawiera mnóstwo witamina C która jest cena dla ludzkiego ciała- jest antyutleniaczem, spowalnia starzenie, jest niezbędna w procesie syntezy serotoniny, zapobiega infekcjom, wzmacnia układ krwionośny i odpornościowy. Zatem warto jeść kapustę nawet wtedy, gdy jesteśmy szczupli. Skoro jednak trafiłeś na mojego bloga, oznacza, że potrzebujesz dobrego przepisu na schudnięcie. Poniżej znajdziesz zalety diety kapuścianej. Kapusta przyspiesza procesy metaboliczne. Zawiera dużo witamin: -A, która wzmacnia oczy, nawilża błony śluzowe, sprawia, że skóra jest miękka i zdrowa, -E, która przeciwdziała starzeniu, zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca, przyspiesza gojenie się ran. Kapusta ma także dużą zawartość błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jelita bez tego cennego składnika nie pracują tak efektywnie, przez co zalegają w nich niestrawione resztki pokarmów. Prowadzi to do zespołu jelita wrażliwego, lub ogromnych problemach we wchłanianiu kosmykowym w jelicie cienkim. W zależności od tego, ile chcesz schudnąć, dieta może trwać od tygodnia do miesiąca. Po tym czasie zaleca się przerwę, aby uzupełnić ewentualne niedobory innych składników. Przyjmuje się, że w ciągu siedmiu dni można zgubić od trzech do sześciu kilogramów, chociaż bywają i tacy, którzy tracą aż kilogram dziennie (według mnie jest to związane z procesem oczyszczania jelit, w których może zalegać nawet do 5 kilogramów odpadów). Dieta kapuściana polega po prostu na spożywaniu trzy razy dziennie zupy warzywnej, w której głównym składnikiem jest właśnie kapusta. Poniżej przykładowy przepis (przepisy można modfikować zastępując niektóre warzywa swoimi ulubionymi): -główka kapusty -6 posiekanych cebul -seler naciowy -kilogram pomidorów -papryka żółta, lub zielona -przyprawy do smaku Wszystkie składniki należy poddusić do miękkości w garnku, dodać wodę, a po ugotowaniu zblendować i doprawić. Jeść trzy razy dziennie zastępując zupą główne posiłki. Można dodać kaszę, ryż, chrupkie pieczywo. To chyba jedna z najmniej skomplikowanych diet, jakie istnieją.