Mięso dziko żyjących zwierząt to produkt deficytowy, ale i w dużej mierzenie niedoceniany przez współczesnych konsumentów. Wiele osób boi się sięgać po wyroby z dziczyzny tj. kiełbasa z dzika i sarny, dopatrując się w nich źródła groźnych dla człowieka chorób. Tymczasem odpowiednio przebadana dziczyzna jest w pełni bezpieczna, a tworzone na jej bazie wyroby mięsne, takie jak kiełbasa z dzika są nie tylko zdrowsze od wyrobów klasycznych (wieprzowych), ale i znacznie od nich smaczniejsze.

Czy wyroby z dziczyzny są zdrowe?

Czy kiełbasa jest zdrowa?

Mięsko jest ważnym elementem naszej diety, ale czy kiełbasa jest zdrowa? Zależy jaka! Popularnie jadane, marketowe kiełbasy mają się nijak do tego, jaka jest kiełbasa z dziczyzny np. kiełbasa z dzika. Produkt z marketu jest zazwyczaj tłusty i pełen rozmaitych chemicznych dodatków i soli, które służą do przedłużania jej świeżości. Faktycznie, kiełbasa pozostaje dzięki temu jadalna przez dłuższy czas, ale cierpi na tym nasze zdrowie. Zupełnie innego rodzaju produktem jest kiełbasa z dziczyzny.

Czy wyroby z dziczyzny są zdrowe?

Czy wyroby z dziczyzny są zdrowe?

Zwierzęta hodowlane karmione są wysokoenergetycznymi paszami, pompuje się w nie antybiotyki, witaminy i minerały, wszystko po to, by przyspieszyć produkcję i zminimalizować ryzyko strat spowodowanych przez choroby i infekcje. Zwierzęta występujące w naturze muszą samodzielnie zadbać o własną przyszłość i przetrwanie. Takie zwierzęta jedzą to, co oferuje natura, przez co proces ich wzrostu jest znacznie wolniejszy. Poza tym dziko żyjące zwierzęta są w ciągłym ruchu, przez co są mniej otłuszczone, a ich mięśnie są mocniejsze. Dla przykładu mięso z dzika, z którego wytwarza się dość popularną w Polsce kiełbasę z dzika, jest mięsem znacznie chudszym od klasycznej wieprzowiny. Co warte podkreślenia, takie mięso zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka dobrej jakości, dużą ilość ważnych dla człowieka witamin z grupy B oraz minerałów, zwłaszcza magnezu, fosforu i wapnia. Kiełbasa z dzika może być zatem cennym uzupełnieniem diety sportowca, a także osób odchudzających się, starających się spożywać jak najmniej kalorii.

Czy dziczyzna w ciąży jest bezpieczna

Czy dziczyzna w ciąży jest bezpieczna?

Bywa, że temat jedzenia dziczyzny w ciąży budzi kontrowersje, ale jeśli pochodzi ona z pewnego źródła i została dokładnie przebadana, to nie ma czego się obawiać. Co prawda niektórzy lekarze odradzają jedzenia kiełbasy z dzika i innych wyrobów z dziczyzny kobietom w ciąży, z uwagi na niewielkie ryzyko zarażenia włośnicą. Jednak w przypadku wyrobów tworzonych z mięsa przebadanego i poddanego obróbce termicznej, takie zagrożenie w zasadzie nie występuje. Kiełbasa z dzika i ogólnie szeroko pojęta dziczyzna to doskonały wybór dla osób będących na diecie. Dziczyzna jest mniej kaloryczna od wieprzowiny i stanowi ciekawe urozmaicenie diety opierającej się na mięsie drobiowym.

kiełbasa z dziczyzny