Nasiona konopi - zastosowanie i właściwości

Większości osób konopie kojarzy z jedną konkretną odmianą tej rośliny, czyli z konopiami indyjskimi – marihuaną. Tymczasem obok konopi indyjskich, równie popularnym gatunkiem tej rośliny są konopie siewne, które pozbawione są właściwości psychoaktywnych, ale mają szereg innych, prozdrowotnych właściwości.

nasiona konopi do jedzenia

Nasiona konopi do jedzenia

Rośliny tego typu wykorzystywane są m.in. do produkcji oleju konopnego o dużej zawartości korzystnych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Źródłem oleju są tłoczone na zimno nasiona konopi, które dostępne są również w mniej przetworzonej postaci, jako siemię (niełuskane lub łuskane ziarna konopi siewnej). Nasiona mogą stanowić wartościowe uzupełnienie codziennej diety, wzbogacając ją o tłuszcze, minerały i witaminy, a także o błonnik, który jest ważnym elementem prawidłowego przebiegu procesu trawienia.

nasiona konopi zastosowanie

Nasiona konopi - zastosowanie

Pozyskiwany z nasion konopi siewnej olej to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasów z grupy omega-3 i omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe nie tylko wspomagają naturalną gospodarkę hormonalną organizmu, ale także wykazują korzystne działanie dla pracy mózgu, dla wzmocnienia naszych włosów i paznokci. Co bardzo ważne, wysoka zawartość tego typu substancji pomaga regulować poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, ograniczając w ten sposób ryzyko rozwoju chorób serca czy cukrzycy. Nasiona konopi, z których pozyskuje się olej konopny, zawierają także wiele cennych minerałów, w tym wapń, magnez czy fosfor, a także witaminy z grupy B oraz witaminę E. Dzięki procesowi tłoczenia oleju na zimno, zawarte w nasionach konopnych minerały i witaminy nie ulegają rozpadowi. Olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w witaminy i minerały, może być znakomitym suplementem diety, wzbogacając ją i uzupełniając o substancje aktywne, których może brakować w wysoko przetworzonych produktach spożywczych.

nasiona konopi łuskane czy niełuskane

Nasiona konopi - łuskane czy niełuskane?

Obok pozyskiwanego z nasion konopi oleju, w sprzedaży znajdziemy również same nasiona. Te prócz wspomnianych już wcześniej właściwości przypisanych do oleju, są również znakomitym źródłem naturalnego błonnika roślinnego, który wspomaga procesy trawienne, regulując pracę naszych jelit i pomagając w pozbyciu się zalegających w nich toksyn. Nasiona konopi w formie łuskanej lub niełuskanej dostępne są w wyspecjalizowanych sklepach zajmujących się sprzedażą zdrowej żywności oraz suplementów diety pochodzenia roślinnego. Mogą być alternatywą dla wspomnianego wcześniej oleju, wzbogacając codzienną dietę o porcję naturalnych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu omega-3 i omega-6.

nasiona konopi jak jeść

Nasiona konopi - jak jeść?

Istnieje wiele różnych sposobów na to, aby włączyć nasiona konopi do swojej diety. Surowe, zmielone ziarna można dodawać do kanapek, sałatek czy obiadów. Jeżeli wolisz płynną formę to spróbuj koniecznie wymieszać je z mlekiem, sokiem lub zaparzyć podobnie jak herbatę. Bardzo pysznym pomysłem jest też zrobienie sałatki owocowej, którą posypiemy mielonymi ziarnami. W sklepach są tez dostępne gotowe produkty z dodatkiem konopi.

Jeżeli zamiast ziaren wolimy używać oleju konopnego, powinniśmy pamiętać, że jest on nieodpowiedni do smażenia i gotowania ze względu na wysoką temperaturę.