Doskonale ostre japońskie noże Tojiro

Jakość japońskiej stali obrosła już w legendę. Doskonałe miecze samurajskie nie miały sobie równych. Współczesne firmy japońskie te osiągnięcia wykorzystują do produkcji najwyższej jakości noży kuchennych. Jedną z takich firm jest Fujitora, która jest właścicielem marki Tojiro. Firma zajmuje 5 miejsce wśród japońskich producentów noży.

Co wyróżnia noże Tojiro:

• ostrość,

• trwałość,

• twardość,

• ręczne kucie,

• ergonomia.

Z powodu swojej doskonałej jakości noże japońskie Tojiro znane są na całym świecie i chętnie używane przez najlepszych szefów kuchni.

noże japońskie tojiroNoże wytwarzane są zgodnie z wielowiekową tradycją i doświadczeniem. Najpierw ręcznie skuwane jest kilka warstw stali o różnej zawartości węgla. W ten sposób uzyskuje się bardzo twardy i niebywale ostry rdzeń. Potem skuwana jest stal z zawartością chromu, kobaltu lub molibdenu, która chroni klingę i nadaje jej elastyczność. W ten sposób noże uzyskują twardość 60+ HRC. Ich cięcie jest precyzyjne, a noże bardzo wolno się tępią.

Chcąc zaspokoić potrzeby i oczekiwania klientów Tojiro oferuje noże klasyczne, jak nóż szefa kuchni czy do filetowania, oraz noże specjalistyczne do sushi czy siekania ziół. Różnią się one kształtem, grubością oraz długością klingi. Odpowiednie dobranie noża ułatwia i przyśpiesza pracę. Doskonała ostrość i wyważenie noży sprawiają, że bardzo dobrze leżą w dłoni, a ich używanie nie wymaga wysiłku.

Tojiro produkuje noże w dwóch liniach wzornictwa:

• japońskiej – tradycyjna, rączki są drewniane ze skuwką z rogu bawoła,

• zeuropeizowanej – rączka z nitowanego laminatu.

Właściwości noży zostaną zachowane przez wiele lat jeśli będziemy przestrzegać kilka podstawowych zasad. Ze względu na twardość klingi musimy uważać, by nóż nie spadł na twardą posadzkę, bo może pęknąć. Nie należy używać noży do krojenia kości czy otwierania puszek, butelek. Noże powinny być ostrzone na ostrzałce ceramicznej lub osełce wodnej. Podobnie jak inne noże nie należy ich myć w gorącej wodzie i trzymać w wilgoci.

Noże Tojiro to noże nie tylko dla profesjonalistów, ale także dla pasjonatów gotowania, którym krojenie sprawia przyjemność.

Sprawdź ofertę sklepu FrankHerbert na stronie http://www.frankherbert.pl/pol_m_Kuchnia_Noze-kuchenne_Noze-japonskie_Noze-japonskie-Tojiro-170.html