cebula-ż

Cebuli u nas dostatek. Dodajemy ją niemal do wszystkich dań mięsnych, często ląduje także sałatkach i na kanapkach. Aromat cebulki znajdziemy także w przekąskach, chrupkach i chipsach. Na polski rynek trafiły także krążki cebulowe w cieście, tak chętnie jadane przez mieszkańców Europy Zachodniej. A czy wiecie, że istnieje dieta, której głównym składnikiem jest cebula? Jeżeli jeszcze o niej nie słyszeliście, zapraszam do krótkiej lektury i zapoznaniem się z tym sposobem na zdrową sylwetkę. Warzywa cebulowe to nie tylko nasza stara, dobra złota cebulka. To także szczypiorek, por, cebula czerwona, dymka, czosnek, cebula czosnkowa. Warzywa te są niskokaloryczne, bogate w minerały i witaminy (wyjątkiem jest czosnek, który jest stosunkowo kaloryczny). Oprócz tego wykazują działanie bakterio, wiruso- i grzybobójcze, przy jednoczesnym wzmocnieniu naturalnej fauny bakteryjnej w naszym przewodzie pokarmowym. Jak większość ścisłych diet i tę należy stosować maksymalnie przez okres dwóch tygodni. Cebula jest wprawdzie bogata w witaminę C, A, B12, cukry, białko, jednak zbyt długo spożywana w dużych ilościach obciąży wątrobę. Dieta jest dobra dla tych, którzy chcą schudnąć tylko kilka kilogramów i utrzymać uzyskaną wagę na dłużej. Nie mogą jej stosować matki karmiące, ani ludzie o delikatnym przewodzie pokarmowym, po operacjach, wrzodach (wszystko przez dużą ilość drażniących olejków). Przykładowy spis posiłków w trakcie diety: Dzień z czerwoną cebulą -śniadanie: sałatka z owoców i woda mineralna -drugie śniadanie: pomarańcza, kiwi, lub czereśnie i woda mineralna -obiad: pierś kurczaka bez tłuszczu, sałatka z czerwonej cebuli i pomidora, ryż niełuskany, kapusta biała -kolacja: ryba gotowana na parze, sałatka z czerwonej cebuli i kalarepy, woda mineralna Dzień ze szczypiorkiem -śniadanie: chleb pełnoziarnisty, ser żółty (dwa plasterki), sałatka pomidorowo-szczypiorkowa -drugie śniadanie: jabłko, lub ogórek, woda mineralna -obiad: cielęcina gotowana, sałata ze szczypiorkiem i kefirem, ziemniaki ze szczypiorkiem, woda -kolacja: surówka z marchewki i szczypiorku.