Dieta bezglutenowa - kto powinien ją stosować i jakie produkty są dozwolone?

Wiele osób, czy to ze względu na naturalną nietolerancję glutenu, czy z powodu przekonań i chęci stosowania zdrowego stylu odżywiania postanowiło przejść na dietę bezglutenową. Dieta bezglutenowa jest wymagającym stylem odżywiania się, który wymaga od osoby stosującej rezygnacji ze spożywania produktów zawierających gluten. Czym jest dieta bezglutenowa, jakie są jej zasady oraz jakie produkty powinniśmy postawić, stosując dietę bezglutenową?

Zasada diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa - kto powinien ją stosować i jakie produkty są dozwolone?Główną zasadą stosowania diety bezglutenowej jest eliminacja glutenu w swoim jadłospisie. Gluten to nic innego jak mieszanka białek gluteniny i gliadyny, które znajdują się w jęczmieniu, pszenicy oraz życie. Dieta bezglutenowa powinna być stosowana dla wszystkich osób, które cierpią na kilka rodzajów schorzeń. Najpowszechniejsze z nich to celiakia, czyli choroba trzewna, podczas której spożywanie glutenu może prowadzić do zaniku kosmków jelitowych a w efekcie dużych szkód w organizmie człowieka. Drugim popularnym schorzeniem, podczas którego jedzenie glutenu może być niebezpieczne, jest choroba Duhringa, której efektem są zmiany skórne w okolicach łokci, kolan oraz pośladków. Oprócz tych dwóch chorób istnieje również alergia na gluten, która wyklucza spożywanie go w jakichkolwiek ilościach. Bez względu jednak na to, czy dieta bezglutenowa jest wprowadzana ze względu na stan zdrowia, czy chęć wyeliminowania glutenu ze swojego jadłospisu, zmiana to powinna bezwzględnie skonsultowana z lekarzem. 

Jakie produkty powinny być jedzone podczas diety bezglutenowej 

Dieta bez glutenu nie musi wcale oznaczać bardzo dużych zmian w kwestii żywienia. Naturalny brak glutenu charakteryzuje takie produkty jak ryż, kukurydza, bataty, soja, soczewica, orzechy, fasola oraz ziemniaki. Te produkty bez glutenu można bez żadnego problemu spożywać. Zarówno jaja, ryby, jak i świeże nieprzetworzone mięso również nie mają w sobie glutenu, dlatego można je bezpiecznie spożywać. Należy jednak wystrzegać się mięs oraz ryb panierowanych, gdyż te produkty zawierają pewne ilości glutenu. 

Jakie są zalety diety bezglutenowej? 

Stosowanie diety bezglutenowej w swoim życiu w naturalny sposób redukuje ilość spożywanych węglowodanych, co prostej linii oznacza dla nas obniżenie masy ciała oraz redukcję tłuszczu. Brak nadmiernej ilości węglowodanów w diecie pozwala również na mniejsze ryzyko takich niedogodności jak wzdęcia czy biegunki. Naturalną zaletą diety bezglutenowej dla osób z powyżej wymienionymi schorzeniami jest gwarancja bezpieczeństwa oraz zmniejszenia ryzyka rozprzestrzeniania się choroby.