Kaszotto to polska alternatywa dla tradycyjnego włoskiego risotto. Zamiast ryżu do jego przygotowania wykorzystuje się zdrową oraz bogatą w składniki odżywcze kaszę gryczaną lub jęczmienną. Do regularnego sięgania po kaszotto zachęcają dietetycy, gdyż jest to lekkostrawne, zdrowe i sycące danie. Czym jest kaszotto i dlaczego warto je regularnie spożywać?

Kaszotto – polskie risotto na bazie kaszy gryczanej

Jeszcze kilkanaście lat temu kasza gryczana była postrzegana głównie jako mało wykwintny posiłek dla ubogich. Jej niska cena oraz mało wyrazisty smak sprawiały, że sięgały po nią głównie osoby na diecie lub ludzie unikający spożywania glutenu. Dziś kasza gryczana powraca jednak do łask, a z jej walorów smakowych oraz wartości odżywczych coraz częściej korzystają także znani i cenieni szefowie kuchni. Kasza gryczana szczególnie dobrze nadaje się do przygotowania na jej bazie potrawy zwanej kaszotto – polskiej odmiany znanego oraz docenianego na całym świecie włoskiego risotto. Najlepszym wyborem, jeśli zależy nam na zdrowym oraz lekkim charakterze gotowego dania, będzie kasza niepalona, którą znaleźć można w dziale ze zdrową żywnością dostępnym w każdym większym supermarkecie. Kasza niepalona jest bowiem delikatniejsza w smaku oraz bogatsza w cenne witaminy i minerały od swojego palonego odpowiednika. Kasza gryczana i przygotowane na jej bazie kaszotto z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na zdrowy obiad lub kolację dla osób na diecie bezglutenowej. Jest bowiem bogata w cenne dla naszego organizmu białko, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, niacynę oraz kwas pantotenowy), witaminę E oraz błonnik, który ułatwia trawienie oraz przyspiesza metabolizm. Jej spożywanie poleca się także osobom dbającym o linię i odchudzającym się – w 100 g produktu znajdziemy bowiem ok. 336 kcal.

Jak przygotować smaczne i zdrowe kaszotto z kurczakiem i warzywami?

Kaszotto z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na sycący obiad lub kolację. W celu jego przygotowania powinniśmy zaopatrzyć się w kaszę gryczaną, wybrane warzywa oraz pierś z kurczaka, których dodatek nada naszemu daniu lepszego smaku oraz dostarczy organizmowi dodatkowych składników odżywczych. Do przygotowania kaszotto doskonale nadają się takie warzywa, jak marchewka, cebula, cukinia oraz natka pietruszki. W pierwszej kolejności podsmażamy na patelni drobno pokrojoną w kostkę cebulkę i pierś z kurczaka. W trakcie smażenia doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie dodajemy do nich kaszę i wlewamy ok. pół szklanki białego wytrawnego wina. Gotujemy całość do momentu, kiedy wino odparuje, a następnie zalewamy potrawę bulionem warzywnym i dodajemy do niego pokrojoną marchewkę. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 min. aż wszystkie składniki zmiękną. Na koniec dodajemy cukinię, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 min. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki i podajemy do stołu. Tak przygotowane kaszotto z kurczakiem i warzywami będzie miało miękką i kremową konsystencję, a cały posiłek lekkostrawny i sycący charakter.