Według chińskiej medycyny potrawy dzieli się na: wychładzające, obojętne i rozgrzewające. Dopasowując nasz jadłospis do pory roku i klimatu, w jakim żyjemy, zapewnimy sobie zdrowie na co dzień. O jakie produkty wzbogacić naszą dietę jesienią, by zapewnić sobie odporność?Według chińskiej medycyny potrawy dzieli się na: wychładzające, obojętne i rozgrzewające. Dopasowując nasz jadłospis do pory roku i klimatu, w jakim żyjemy, zapewnimy sobie zdrowie na co dzień. O jakie produkty wzbogacić naszą dietę jesienią, by zapewnić sobie odporność Polska znajduje się w strefie klimatu umiarkowanego chłodnego, z tego względu mieszkańcom naszego kraju zaleca się spożywanie potraw rozgrzewających i obojętnych oraz ograniczenie lub wręcz unikanie produktów wyziębiających.

Produkty o działaniu rozgrzewającym

Zacznijmy od warzyw i owoców, które należą do grupy produktów ogrzewających i gorących. Do nich zaliczają się następujące:

  • papryka
  • fasola
  • cebula
  • czosnek
  • pietruszka
  • soczewica
  • por
  • jarmuż
  • szczypior
  • wiśnia
  • winogrono
  • malina
  • mandarynka
  • ananas
  • suszona papaja

Wśród ziaren  i nasion działających rozgrzewająco na nasz organizm znajdują się m.in. otręby pszenne, owies, zarodki pszenicy czy brązowy sezam. Dla osób spożywających mięso w okresie jesienno-zimowy poleca się jeść wołowinę, baraninę, indyka i kurczaka, ryby słodkowodne oraz krewetki. przyprawy rozgrzewająceW przypadku wielu potraw to przyprawy i zioła są sekretem ich rozgrzewających właściwości. Tutaj czeka nas dość długa lista, począwszy od anyżu, bazylii, kardamonu i imbiru - zarówno w postaci świeżego kłącza, jak i ususzonej, przez nasiona kolendry, kurkumę, koper, goździki, cynamon aż do czarnego pieprzu, uważanego za przyprawę "gorącą".

Produkty o właściwościach wyziębiających i wychładzających

A jakich produktów powinniśmy się wystrzegać jesienią i zimą jako działających wychładzająco na nas? Lista warzyw i owoców niestety jest w tym przypadku długa. Wymienię tylko kilka: banan, grejpfrut, gruszka, melon, truskawka, pomarańcza, cytryna, jabłko, figa, śliwka, dynia, cukinia, bakłażan, seler, kalafior, ziemniaki. Do ziaren i nasion wyziębiająco-wychładzających należą m.in.: jęczmień perlisty, ryż biały, pszenica czy nasiona dyni. Wśród produktów zwierzęcych z tej grupy znajdziemy wieprzowinę, jaja kurze oraz małże i kraby. Również kilka ziół może być niesprzyjających dla nas jesienią, mowa tutaj o: kolendrze, mięcie czy żeń-szeniu amerykańskim. Co ciekawe, za wychładzające i wyziębiające uważane są również innego rodzaju produkty: biały cukier, sól, herbata oraz... witamina C! Stosujecie się do tych zaleceń? Które produkty rozgrzewające polecacie?