Południe Europy słynie ze swojego zamiłowania do kawy. Najlepiej, gdy jest mocna, czarna i gorąca. Im dalej na północ, tym zainteresowanie kawą słabnie, choć tak naprawdę kawa jest dziś obecna we wszystkich krajach na całym świecie. Nie bez przyczyny nasze miasta są pełne kafejek i kawiarni szybkiej obsługi.

Najwięcej palarni kawy na Starym Kontynencie znajduje się na terenie obecnych Włoch. Wiele z nich może poszczycić się bardzo długą tradycją sięgającą nawet XIX wieku (jedną z nich jest prażalnia kawy Lavazza). Większość to po prostu rodzinne biznesy, które z czasem rozrosły się w duże przedsiębiorstwa z nowoczesnym parkiem technologicznym. Niektóre jednak pozostają małymi manufakturami, w których wytwarzane są najbardziej ekskluzywne rodzaje mieszanek.

kawa ziarnista LavazzaKawa ziarnista Lavazza jest dobrze znana każdemu wielbicielowi dobrego espresso. Lavazza tworzy mieszanki, które świetnie oddają włoskiego ducha i jego temperament. Prażalnia powstała pod koniec XIX wieku, a jej założenie było naturalnym efektem pielęgnowania pasji pewnego włoskiego przedsiębiorcy. Ów przedsiębiorca nazywał się Luigi Lavazza i pierwsze doświadczenia biznesowe zbierał pracując w sklepach spożywczych. Po latach otworzył własny punkt, w którym wypalał ziarna, a następnie pakował i sprzedawał okolicznym mieszkańcom. Lavazza skończył studia chemiczne, które dały mu bardzo dużą wiedzę na temat właściwości wielu substancji zawartych w ziarnach. Te informacje pozwoliły na opracowanie różnych systemów wypalania, w zależności od naturalnych właściwości każdego gatunku ziaren. Dzięki temu, dzisiaj możemy delektować się świetną kawą ziarnistą Lavazza, której skład pozostał niezmieniony, choć zmieniły się sposoby prażenia ziaren na bardziej zaawansowane technologicznie. Kawa ziarnista Lavazza jest obecnie jedną z najchętniej serwowanych przez doświadczonych baristów w kawiarniach. Mocne espresso stanowi także dobry podkład pod różnego rodzaju kawy mleczne z pianką, które są obecnie tak popularne (zwłaszcza do tworzenia rysunków na ich powierzchni).