W ostatnich latach można zauważyć rosnącą modę na ekologiczne zachowania. Wiele osób wprowadza do swojego życia nowe nawyki. Segregowanie śmieci, wybieranie ekoproduktów i materiałów pochodzących z recyklingu, a nawet organizowanie imprez w duchu eko. Dlaczego by nie postawić na słomki z makaronu, talerze z trzciny cukrowej i jadalnych naczyń na zupę wykonanych z ciasta chlebowego? Tak zorganizowana impreza to nie tylko działanie w zgodzie ze środowiskiem, ale i okazja do nienachalnej edukacji wśród znajomych i członków rodziny.

Impreza w duchu eko – słomki z makaronuJak zorganizować ekoimprezę? Talerze z trzciny i słomki z makaronu

  • Naczynia

Pierwszy krok to wybór naczyń, w których będą serwowane posiłki i desery. W duchu ekologicznym warto zdecydować się na talerze wielorazowego użytku, jednak w przypadku garden party lub wieloosobowej uroczystości najlepszą opcją będzie zakup jednorazowych produktów. Ekologia w połączeniu z wygodą użytkowania? Najlepsze będą miski i talerze z trzciny cukrowej i otrąb pszennych. Mają niecodzienny wygląd – zwłaszcza te drugie – które z pewnością zapoczątkują rozmowy o ekologicznych wyborach. Można je kompostować i szybko się rozkładają, a mimo to są bardzo wygodne w użyciu. Stabilne i twarde, nie chłoną wilgoci i tłuszczu.

  • Napoje

Kubki na napoje, jeśli nie są wielorazowego użytku, można wybrać w wersji bio. Ekologiczny brązowy wygląd pozostaje w duchu imprezy. Ale czy party może obyć się bez słomek? Przecież to zbędny gadżet... Ale nie, jest sposób i na to – słomki z makaronu. Jest to wyjątkowy produkt, bardzo oryginalny, który na pewno zaskoczy gości. Zastąpi plastikowy wybór, ograniczając niepotrzebną produkcję śmieci z tworzywa sztucznego. Zamiast plastikowych słomek można również użyć papierowych – są także biodegradowalne i bardziej ekologiczne. Zapewniają higienę i wygodę. Jednak wybór słomek z makaronu to niepowtarzalna alternatywa – w całości wykonana z makaronu, wzbudza zainteresowanie i niesie w świat proekologiczną nowinę. Producenci oferują również ciekawe słomki z ryżu lub bambusa. Te ostatnie przeznaczone są raczej do użytku indywidualnego, czyści się je specjalną szczoteczką.

  • Na drogę

Polskim zwyczajem jest pakowanie gościom do domu tego, co zostało po imprezie. Na to również można się przygotować. Opakowania z trzciny cukrowej rozkładają się w ciągu 90 dni, a zapewnią bezpieczny transport mięsa lub ciast. Aby goście za szybko nie zapomnieli o działaniach eko, warto dorzucić im do zestawu kilka słomek z makaronu lub drewniane sztućce przypominające o tym, co ważne dla natury i każdego człowieka.