Dzisiaj wpis dla tych z Was, którzy chcą wprowadzić do swojej diety moc witamin w postaci soków. Oczywiście mam na myśli najzdrowsze, bo świeżo wyciskane z owoców i warzyw napoje. Do tego celu niezbędne będzie nam urządzenie: sokowirówka lub wyciskarka do soków. I tutaj pojawia się pytanie: które z nich sprawdzi się najlepiej? soki wyciśnięte z owocówNiektórzy z Was pomyślą - co za różnica, skoro rezultat działania i jednego i drugiego urządzenia będzie taki sam, czyli otrzymanie soku? Jak zwykle, diabeł tkwi w szczegółach, w tym wypadku: w jakości i konsystencji pozyskanego soku, wydajności i szybkości działania urządzeń.

Sokowirówka

Najbardziej popularną, a zarazem najtańszą, metodą pozyskiwania soku są sokowirówki. To urządzenie wyposażone jest w wirujące sito (którego tempo obrotów wynosi ok. 6-12 tysięcy na minutę) i ostrza. W wyniku pracy, w naczyniu uzyskujemy sok, a odciśnięty miąższ pozostaje w wewnątrz sita. Pozyskany w ten sposób sok jest dość rzadki i klarowny, jednak jego wartości odżywcze są uboższe w porównaniu z sokiem z wyciskarki. Podczas obrotów sok się napowietrza i szybko utlenia, przez co należy go wypić od razu. Przy użyciu sokowirówki można wyciskać sok z popularnych warzyw i owoców, ale nie poradzi sobie ona z warzywami liściowymi, owocami jagodowymi, ziołami i roślinami liściastymi, nie wyciśniemy więc soku z sałaty, szpinaku, pokrzywy, jeżyn czy malin. Z zalet sokowirówek można wymienić m.in.:

  • szybkość wyciskania soku
  • dużą ilość pozyskanego soku w krótkim czasie

Do wad sokowirówek należą np.:

  • gorsza jakość i smak uzyskanego soku
  • brak możliwości wyciskania soku z warzyw liściastych i niektórych owoców
  • utrata większości składników odżywczych w wyniku utleniania soku
  • sok należy spożyć w krótkim czasie po wyciśnięciu, nie nadaje się do przechowywania
  • kłopotliwe czyszczenie

Wyciskarka do soku

Ze względu na budowę i technologię, może być: jednoślimakowa (a ta: pionowa, pozioma lub z ostrzami) bądź dwuślimakowa. W swojej pracy wykorzystuje wolne obroty, przez co sok nie ulega napowietrzaniu i w konsekwencji szybkiemu utlenianiu, które niszczy minerały. Za jej pomocą możemy wyciskać sok praktycznie ze wszystkich owoców i warzyw, w tym roślin liściastych. Plusy wyciskarki do soków:

  • wysoka jakość soku i bogactwo substancji odżywczych
  • mogą wyciskać sok nie tylko z każdego warzywa i owocu (nawet twardego), ale również ziół
  • sok z wyciskarki można przechowywać w lodówce do 72 h
  • łatwość użytkowania i czyszczenia

Do minusów wyciskarek można zaliczyć:

  • czas działania - wyciskarki są wolniejsze w działaniu niż sokowirówki. Przykładowo pozyskanie 1 l soku może trwać do 4 min.
  • nadają się tylko do użytku domowego i mogą działać bez przerwy maksymalnie 0,5h (w zależności od modelu urządzenia)

Osobiście jestem zwolenniczką wyciskarek do soków, pomimo że to sokowirówki wyciskają sok szybciej. Po prostu bardziej zależy mi na tym, by pić bogate w witaminy i minerały soki. A Wy, pijecie świeże soki?