Przejście na dietę roślinną, w tym najbardziej restrykcyjną, czyli wegańską, która nie tylko nie toleruje mięsa, ale i produktów pochodzenia zwierzęcego, na pierwszy rzut oka może kojarzyć się z wyrzeczenia się pewnych potraw. Tymczasem, weganie nie muszą rezygnować ze smaku sera, a nawet jajecznicy! Można je wydobyć ze składników "dozwolonych" w diecie bezmięsnej. Dziś podam Wam kilka dostępnych na polskim rynku substytutów dla produktów odzwierzęcych.

1. Zamiast mleka krowiego - roślinne

[caption id="attachment_275" align="alignright" width="277"]mleko migdałowe Mleko migdałowe jest ciekawą alternatywą dla mleka krowiego[/caption] Napoje roślinne będące zamiennikiem krowiego mleka stają się w Polsce coraz powszechniejsze. W sklepach dostępne są już nie tylko mleka sojowe, ale także ryżowe, kokosowe, owsiane, migdałowe. Amatorzy białego napoju mogą też sięgnąć po bardziej "wymyślne" mleka: jaglane, gryczane, konopne oraz z orzechów (np. laskowych i nerkowców). Nie wszystkie jednak nadają się do zabielania kawy czy do wypieków.

2. Zamiast sera - tofu, wegański ser lub... płatki drożdżowe

W sklepach dostępne są "gotowce" - wegańskie sery w różnych formach: od żółtych w plasterkach, przez tarte i w kostce, po te w smaku przypominające ser feta i mozzarellę. Warto jednak zawsze przeczytać etykietę takiego produktu, bo może się okazać, że ich skład jest mocno przetworzony. Jeśli tęsknicie do smaku sera, to mogę Wam polecić... płatki drożdżowe. Dodajcie je np. do warzywnych zapiekanek czy do pizzy, a gwarantuję, że poczujecie "poszukiwany" serowy posmak. Jako dodatek do sałatek, sosów czy past kanapkowych sprawdzi się tofu - w wersji naturalnej, jak i wędzone oraz z przyprawami. Ser wegański można też zrobić samemu, wykorzystując do tego wspomniane tofu, mleka roślinne, ziemniaki i... orzechy.

3. Zamiast jajek - czarna sól

To może być dla Was zaskoczeniem z dwóch powodów: po pierwsze, że sól może wystąpić w postaci czarnych kryształków, a po drugie, że może nadawać tak charakterystyczny posmak! Wystarczy dosypać jej do rozdrobnionego tofu i poczuć smak jajecznicy. Inspiracji do dań z wykorzystaniem czarnej soli jest dużo, kopalnią przepisów są zwłaszcza wegańskie blogi. Co warto podkreślić, wegańskie wersje lub zastępniki produktów z kuchni mięsnej nie muszą być stosowane tylko i wyłącznie przez osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych. Z nich mogą korzystać też osoby uczulone na konkretne produkty, np. krowie mleko. A Wy, jakich wegańskich zamienników używacie w kuchni?